Urfa’da tecrit konuşuldu
72 okunma

Urfa’da tecrit konuşuldu

Statüsü ve hangi hukuk ile yönetildiği belli olmayan ilk mekanın İmralı Cezaevi olduğunu belirten Asrın Hukuk Bürosu üyesi Özgür Erol, “Öcalan’ın rolünü oynamasındaki ısrar, Kürt sorunun demokratik yollar ile çözümünde ısrardır” dedi.

ABONE OL
Haziran 8, 2024 16:37
Urfa’da tecrit konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Azize Yıldız

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkati çekmek için “Özgürlükçü perspektifle tecride bakış” başlığı ile panel düzenledi. Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan panele Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ile Asrın Hukuk Bürosu üyesi Özgür Erol’un konuşmacı olarak katıldı. Paneli Urfa Emek ve Demokrasi platformu birleşenleri, DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanları Sema Aişeoğlu ve Bekir Karakeçili’nin olduğu çok sayıda kişi izledi.
Panel, moderatör olan ÖHD Urfa Şubesi Kadın Komisyonu Sözcüsü Mizgin Kurtoğlu’nun PKK Lideri Abdullah Öcalan’a 39 aydır uygulanan tecrit ile ilgili bilgi vermesi ile başladı. Ardından söz alan Asrın Hukuk Bürosu üyesi Özgür Erol, tecrit ve hukuk başlığında aktarımlarda bulundu.
“Uluslararası arenada statüsü ve hangi hukuk ile yönetildiği belli olmadığı ilk mekan İmralı’dır” diyen Erol, “İmralı’da ilk günden bu yana tecrit uygulanıyor. Avukat gittiği zaman aileye, aile gittiği zaman avukatlara izin verilmedi. Sayın Öcalan’a ilk başta sadece TRT dinleye bileceği bir radyo verilmişti. Tek kanal olması belirgin bir uygulama. Ne gireceği yada ne çıkacağı hep bir kontrol altına alınmak istendi. Avukat ve aile görüşleri uzun bir süredir yapılmıyor. Orada olan diğer tutsaklara da bu uygulanıyor” diye konuştu.
‘KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ISRARDIR’
Görüşmelere gerekçe yapılan disiplin cezalarına değinen Erol, “Sayın Öcalan ve diğer tutsakların yaşı ilerledi. Spora çıkınca neden spor yapmıyorsunuz kendi aranızda sohbet ediyorsunuz diyerek disiplin cezaları veriliyor. Komik gerekçeler ile bu cezalar verildiği için artık itiraz da edilmiyor” dedi. 25 Mart 2021 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı kesintili telefon görüşmesinden bu yana haber alınamadığını hatırlatan Erol, ”Derinleşen tecrit direnen Öcalan gerçekliğini ortaya koyar. Asıl mesele tecridin derinleşmesi değil, derinleşen tecrit Öcalan’ın ne kadar direndiğini gösterir. Üzerinde tecrit uygulanan Öcalan gerçeği, Kürt sorununa yaklaşımı ortaya koyar. Bazıları her konuda neden tecridi konuştuğumuzu soruyor. Tecridin kaldırılması, Öcalan’ın rolünü oynamasındaki ısrar, Kürt sorunun demokratik yollar ile çözümünde ısrardır. Bunu anlamak bu şekilde bakmak gerek” ifadelerini kullandı. Güney Afrika’da Nelson Mandela’nın siyah ve beyazların beraber yaşama çabası ile PKK Lideri Abdullah Öcalan Demokratik Ulus Paradigması’nın bir birine benzediğinin altını çizen Erol, PKK Lideri Öcalan’ın fikirlerinin Ortadoğu’da yaşanan sorunlara karşı can suyu olduğunu kaydetti.
ÖCALAN: TECRİT VE KÜRT SORUNU ATEŞTEN BİR GÖMLEK
Tecrit ve Kürt sorununa dair konular konuşulduğunda demokrat olduğunu iddia eden kimi kesimlerin sus pus olduğunu dile getiren DEM Parti Riha Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, konuların ateşten bir gömlek olduğunu sözlerine ekledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 1999’da tutsak edilmesinde uluslararası hegemon güçlerin oynadığı rolü hatırlatan Öcalan, “CPT Türkiye izin vermediği için hazırladığı bir raporu bile yayınlayamıyor. Bunu halkın gücü ile kırabiliriz. İmralı’da uygulanan hukukun ne iç nede uluslararası hukukta yeri yok. Tecridin kırılması için cezaevlerinde büyük bir direniş var. İkili bir hukuk var. Bu hukuk kayyım politikalarında karşımıza çıkıyor. Antalya Kepez’e uygulanan hukuk ile Colêmerg’te uygulanan hukuk ayrı. Kürtler sistemin hukukunun dışında bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘NORMALLEŞME OLACAKSA SAYIN ÖCALAN KONUŞMALI’
İmralı’da başlayan tecridin bugün her alana yayıldığını vurgulayan Öcalan, “39 aydır hiçbir haber yok. Aileler ve avukatlar gidemiyor. Türkiye’nin yüz yılında Sayın Öcalan’ın rolünü oynamasına izin vermeyiz mesajı veriyor. Muhatabın Sayın Öcalan olduğunu devlet aklı kabul etti. Normalleşmeden bahsediliyor. Bir normalleşme olacaksa Sayın Öcalan’ın konuşması gerek. Bunu gerçekleştirmeden ekonomik çöküşü durdurmazsınız. Sayın Öcalan fikirlerine herkese özgür yaşam koşulları var” şeklinde konuştu.
Panel soru cevap bölümü ile son buldu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.