Göbeklitepe ile ilgili yersiz gündemler devam ediyor
189 okunma

Göbeklitepe ile ilgili yersiz gündemler devam ediyor

1995 yılından bu yana kazıların sürdüğü ve tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen dünyanın en eski yerleşimlerinden GÖBEKLİTEPE ile ilgili yine gündem saptırılıyor.

ABONE OL
Temmuz 9, 2024 07:06
Göbeklitepe ile ilgili yersiz gündemler devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2019 yılından itibaren kazı çalışmalarına başkanlık yapan, İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul son dönemlerde sosyal medyada gündemi boş yere meşgul eden spekülatif söylemlerin anlamının olmadığını bunun yerine Göbeklitepe’de geçtiğimiz yıllarda ne tür bilgilere ulaştığımızı ya da yeni keşifleri konuşmamızın daha doğru olacağını söyledi. Yine Göbeklitepe’yi ziyaret eden binlerce insan ile sağlanan etkileşimin ya da Taş Tepeler Projesi ile kaç kişiye istihdam sağlandığını konuşulabilineceğini sözlerine ekledi.

 

Prof. Dr. Karul; “Göbeklitepe insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan, yerleşik yaşamın başlangıcını en iyi temsil eden yerlerden biri.  Bu yönüyle bütün dünyada ilgi uyandırıyor. Nitekim eşsiz özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almış durumda. Ne yazık ki son zamanlarda yine sosyal medyada olumsuz bir ortam oluşturmak isteyenlerin spekülatif söylemlerine denk geliyoruz. Taş Tepeler Projesi ile birlikte Şanlıurfa’da birçok şeyin değişmeye başladığına şahit oluyoruz, yaptığımız çalışmaların kentin kültürel kimliğine ve ekonomisine katkı sağlaması bizi ayrıca mutlu ediyor. Şanlıurfa, Neolitik Çağ’a ilişkin keşiflerle kısa sürede dünyaya mal olmaya başladı ve çok sayıda insanın Şanlıurfa’yı merak ettiğini anlıyoruz, kuşkusuz bu ilgi kente de bir dinamizm getirdi, yerel istihdamın artmasını sağladı, biz bile birkaç ay boyunca, çoğu kadın 200 kadar kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu insanlar mevsimlik işçi olarak şehir dışına gitme ihtiyacı duymuyorlar. Dolayısıyla gündem olacak o kadar çok konu varken, bu tür suni ve gerçeklikle hiçbir alakası olmayan söylemlerle meşgul olunmamasını öneriyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP